Hvetekim er en del av hvetekornet som også kalles groe eller embryo. Når hveten males, brekkes kimen løs. Etter valsing, hvor kimen flatklemmes uten å oppdeles, kan den siktes fra som et eget produkt ved siden av siktet hvetemel og kli. Hvetekim utgjør 2–3 prosent av hele kornet.

Hvetekim inneholder ca. 20 prosent protein, 6–7 prosent fett (med en høy andel flerumettede fettsyrer) og vel 50 prosent karbohydrat. Innholdet av jern og B-vitaminer er særlig høyt. Fettet inneholder E-vitamin.

Hvetekimolje, som presses av fettet i hvetekim, er en særlig rik kilde til E-vitamin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg