Hvetekim er en del av hvetekornet som også kalles groe eller embryo. Når hveten males, brekkes kimen løs. Etter valsing, hvor kimen flatklemmes uten å oppdeles, kan den siktes fra som et eget produkt ved siden av siktet hvetemel og kli. Hvetekim utgjør 2–3 % av hele kornet. 

Hvetekim inneholder ca. 20 % protein, 6–7 % fett (med en høy andel flerumettede fettsyrer) og vel 50 % karbohydrat. Innholdet av jern og vitaminer fra B-gruppen er særlig høyt. Fettet inneholder vitamin E. Hvetekimolje, som presses av fettet i hvetekim, er en særlig rik kilde til vitamin E er hvetekimolje.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.