hildring

Hildring. Når luften like over sjøen er vesentlig kaldere enn den høyere oppe, avbøyes lysstrålene langs jordoverflaten, og gjenstander som egentlig befinner seg under horisonten, blir synlige.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Hildring er et siktmessig eller optisk fenomen som gjør at gjenstander i det fjerne gir inntrykk av å være høyere oppe enn de er i virkeligheten.

Det som vanligvis er skjult under horisonten kan da bli synlig. For eksempel kan holmer og skjær se ut som de er løftet opp fra vannet, og dønninger i det fjerne kan se ut som de tårner seg opp til høy sjø.

Hildring oppstår når det kommer relativt varm luft over kjølig hav. Luften like over sjøen kjøles da ned og får vesentlig større densitet (tetthet) og dermed større refraksjon (brytning) enn luften høyere oppe. Lysstrålene følger dermed en krummere bane langs jordoverflaten enn ellers, og gjenstander ser derfor ut som om de svever i luften.

Hildring er vanlig i rolig vær ved norskekysten, særlig om sommeren.

Se også luftspeiling, der lysstrålene speiles istedenfor å bøyes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Egil Kkristiansen

Som jeg er vant til å høre ordet, betyr det at øyer (og annet land) ser ut som om de svever, tilsynelatende fordi øya og himmelen speiles i vannflaten, så horisonten synes nærmere.Det fenomenet opptrer mest om morran, med kald luft over et varmere hav, jfr. Hildringstimen av Erik Bye. Og er nettopp speiling, ikke brytning.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg