Dispasjør er en person som har som oppgave å gjennomføre felleshavarioppgjør (dispasje). I Norge blir dispasjører oppnevnt av justisdepartementet. Det er per 2021 oppnevnt én dispasjør i Norge.

Faktaboks

Uttale
dispasjˈør
Etymologi
av dispasje

Reglene om dispasjører står i sjølovens § 462 og § 467, samt egen forskrift.

Uavhengighet

For å sikre dispasjørens uavhengighet har sjøloven regler om hvilke stillinger dispasjører kan ha. De kan for eksempel ikke uten godkjenning fra departementet ha fast lønnet offentlig stilling, jobbe som advokat eller drive virksomhet i skipsfart.

Kunnskap

Bare den som har eksamen som dokumenterer den nødvendige kunnskap om norsk og fremmed rett kan oppnevnes til dispasjør. Som regel bør en også ha juridisk profesjonsutdanning (være cand.jur.). Kravene til kunnskaper og praksis for den som skal bli oppnevnt som dispasjør, skal nå fastsettes ved forskrift.

Tidligere måtte det avlegges en egen dispasjøreksamen. Denne eksamenen ble ansett for også å kvalifisere for arbeid i rederi- og sjøforsikringsvirksomhet, og ble derfor avlagt av mange med sikte på slik virksomhet. Dispasjøreksamen ble imidlertid avskaffet i 1999.

Andre land

Også i mange andre land blir dispasjører oppnevnt av det offentlige, blant annet i Danmark og Sverige. I Storbritannia og USA er dispasjørvesenet ikke lovregulert, men dispasjørenes egne organisasjoner øver en streng kontroll med tilgangen til yrket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg