Grunnstoffer i gruppe 5 har fem valenselektroner. Når et slikt atom finnes i et gitterpunkt, skal det kun en liten energi til for å frigjøre et av elektronene. Ved vanlige temperaturer vil derfor de fleste fremmedatomene ha gitt fra seg et elektron, og vi har frie negative ladningsbærere. Disse tilsetningsstoffene kalles donorer, og en halvleder dopet med donorer kalles n-type-halvleder.

Grunnstoffer i gruppe 3 har tre valenselektroner. Når et slikt atom finnes i et gitterpunkt, skal elektronene i de omliggende «normale» atomer tilføres kun en liten energi for at de skal frigjøres fra sitt atom og innta posisjon som det fjerde valenselektronet til fremmedatomet. Det oppstår således et hull. Ved vanlige temperaturer vil derfor de fleste fremmedatomer ha laget et hull, og vi har frie positive ladningsbærere. Disse tilsetningsstoffene kalles akseptorer, og en halvleder dopet med akseptorer kalles p-type-halvleder.

Både p-type- og n-type-halvledere er elektrisk nøytrale. I en p-type-halvleder er det positive, frie ladningsbærere, men det er like mange bundne elektroner, slik at det ikke er noen netto positiv ladning. Tilsvarende er det i n-type-halvledere.

Konduktansen i en dopet halvleder er mye bedre enn i en udopet i-type-halvleder, og ligger nærmere konduktansen i metalliske ledere enn i isolatorer. I de fleste tekniske anvendelsene benyttes dopede halvledere.

Halvledere som benyttes til produksjon av elektroniske komponenter, er vanligvis monokrystaller med ekstrem renhet. Kun i enkelte få unntak brukes polykrystallinske halvledere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.