Hjerne.

Figuren er et «kart» over hjerneoverflaten som viser plasseringen av barkområder som er knyttet til forskjellige funksjoner. Øverst ser man den utvendige overflaten til hjernen. Nederst er den indre (mediale) overflaten til hjernen.

Av /KF-arkiv ※.

Figuren blir kalt «den motoriske mannen». Den illustrerer at de kroppsdelene som har en muskulatur som skal utføre de mest kompliserte og presise bevegelsene, legger beslag på det største barkarealet, og dermed det største antallet nerveceller i fremre sentralvinding (gyrus precentralis). Figuren illustrerer også at senteret for kroppen er på toppen av vindingen, mens ansiktet er nederst. En tilsvarende illustrasjon av «den sensoriske mannen», som er i bakre sentralvinding (gyrus postcentralis), har omtrent de samme proporsjonene.

/Store norske leksikon.

Gyrus precentralis er den laterale, konvekse hjernevindingen som ligger umiddelbart foran sentralfuren (sulcus centralis). Den tilsvarer Brodmanns area 4. Vindingen representerer pannelappens bakerste avsnitt, går vertikalt og strekker seg ubrutt fra innsiden av hjernens midtfure (fissura longitudinalis cerebri) og ned til tinninglappen (lobus temporalis). Den er senter for den motoriske delen av sentralnervesystemet (primære motoriske barkområde, MI).

Faktaboks

Uttale

g'yrus pr'e-sentr'alis

Etymologi

latin gyrus, 'krets, hjernevinding'; pre, 'foran'

Også kjent som

motorisk barkområde

primære motoriske cortex

I vindingen og dens nærmeste omkrets finnes store nerveceller (pyramideceller, Betzske kjempeceller) som har betydning for bevisste og kontrollerte bevegelser. Deres aksoner danner det meste av pyramidebanen (tractus corticospinalis).

På en måte er hele kroppen representert langs vindingen i hver hemisfære, på en slik måte at hver kroppsdel kan lokaliseres og har sin «plass» der (somatotopisk organisasjon). I prinsippet finner vi kroppen «opp-ned» langs vindingen, slik at de kortikale områdene som styrer underekstremitetene ligger øverst (og medialt), mens overekstremitetene finnes i den midtre delen, og ansiktet finnes nederst. Noen kroppsdeler opptar større areal i vindingen enn andre, slik som arealet for ansikt og hånd. Dette tillater dermed disse kroppsdelene en større grad av finmotorikk enn de som har mindre areal (færre motoriske enheter).

Gyrus precentralis' motoriske organisasjon er en parallell til hjernens sensoriske område (gyrus postcentralis). Vi sier at den motoriske innervasjonen av kroppen er kontralateral, ved at venstre sides gyrus precentralis innerverer muskulaturen på høyre side, og omvendt. Vindingen mottar i hovedsak blodforsyning fra arteria cerebri media, mens den øverste mediale delen (til underekstremiteten) får blod fra arteria cerebri anterior. En ensidig skade eller tilstopping av arteriene vil kunne føre til motorisk utfall av muskulaturen på motsatt side i forskjellig grad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg