Hjerne.

Figuren er et «kart» over hjerneoverflaten som viser plasseringen av barkområder som er knyttet til forskjellige funksjoner. Øverst ser man den utvendige overflaten til hjernen. Nederst er den indre (mediale) overflaten til hjernen.

Av /KF-arkiv ※.

Gyrus postcentralis er den laterale konvekse hjernevindingen som ligger umiddelbart bak den motoriske gyrus precentralis, og er skilt fra denne ved sentralfuren (sulcus centralis). Den representerer Brodmanns area 1-3 og danner isselappens fremste del. Vindingen går ubrutt ned mot grensen til tinninglappen (lobus temporalis).

Faktaboks

Uttale

g'yrus p'ost-sentr'alis

Etymologi

av latin gyrus, 'krets, hjernevinding' og post, 'baktil'

Også kjent som

primære somatosensoriske cortex, sensoriske barkområde

Nervecellene i denne hjernevindingen mottar informasjon fra kroppens tverrstripete muskulatur, samt fra ledd og fra sener, og betegnes gjerne som det somatosensoriske barkområdet. På samme måte som hjernens motoriske bark, er også den sensoriske representert «opp-ned», slik at signaler fra underekstremitetene mottas øverst og medialt i vindingen, mens hånden og ansiktet ligger henholdsvis på midten og nederst. På samme måte mottar høyre side av vindingen informasjon fra venstre kroppshalvdel, og omvendt.

Også her er hånden og ansiktet (spesielt leppene og fingertuppene), som er kroppens mest sensible områder, representert ved en forholdsvis stor del av vindingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg