Grid er ulike måter å samkjøre datakraft på slik at man kan utnytte regnekapasiteten på mange rimelige maskiner samtidig, i stedet for å ty til store og dyre enheter. Begrepet defineres svært ulikt av forskjellige selskaper og miljøer.

Faktaboks

Etymologi
engelsk for ‘gitter’
Også kjent som

World Wide Grid

Innen farmasøytisk industri brukes en type grid som utnytter ledig kapasitet på PC-er i et lokalnett til å gjennomføre kompliserte beregninger. Til helt spesielle formål, som knekking av krypteringsalgoritmer og analyse av signaler fra rommet for å oppdage tegn på liv på andre planeter, har det vært konstruert løsninger for å samordne ledig regnekapasitet på PC-er over internett. For å analysere de enorme datamengdene fra sin kommende store partikkelakselerator, bygger CERN en grid for å spre beregningene til forskermiljøer over hele verden.

Større datafirmaer som IBM, Oracle og Sun leverer grid-løsninger for mer allmenne behov, der man bruker store grupper av rimelige servere. Her er det oftest snakk om å tilby brukere tilgang til en grid, hvor de henter den datakraften og den lagringskapasiteten de trenger til enhver tid. Man er da avhengig av en svært avansert form for styring, slik at man raskt kan omdisponere fysiske enheter som prosessorer, minne og lagring til de oppgavene der behovet er størst i øyeblikket, på samme måte som man i en samkjørt kraftforsyning kan dirigere elektrisk strøm dit den trengs i øyeblikket. Fordelen ved å leie seg inn på en grid er at man slipper å investere i egne maskiner og drifte dem, samtidig som man har garantert tilgjengelighet til enhver tid.

Fordelen ved å eie en grid er at maskinene kan utnyttes langt mer effektivt enn når det er en fast fysisk tilordning mellom oppgaver og maskinvare. Denne typen grid er nært knyttet til virtualisering, der de fysiske ressursene i datasystemet – servere og lagringsenheter – kontrolleres av et eget lag med mellomsystemvare, og presenteres som virtuelle enheter overfor applikasjonene. De virtuelle enhetene kan være alt fra brøkdeler av en fysisk enhet, til samlinger av flere enheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg