virtualisering - IT

Virtualisering, teknologier der det etableres et ekstra lag med programvare mellom datamaskineri og applikasjoner i store IT-miljøer. Dette mellomlaget gjør det mulig å fordele ressurser til applikasjonene etter behov, i stedet for å knytte dem til én bestemt prosessor, minneområde, harddisk eller fysisk forbindelse. Applikasjonen, eller tjenesten, forholder seg til en virtuell prosessor og til en virtuell lagringsenhet, og ytelsen på disse kan økes eller minskes etter behov. Dette gir bedre utnyttelse av maskinvaren enn både det å kjøre alt på én stor server uten å kunne kontrollere ressursbruken per applikasjon, og å kjøre hver applikasjon på sin fysiske server og være nødt til å dimensjonere ytelse og lagring på hver server etter det applikasjonen maksimalt kan tenkes å kreve, uten muligheter for å utnytte ubrukt kapasitet det meste av tiden.

Faktaboks

Uttale
virtualisˈering

Virtualisering på prosessorsiden innebærer at man kan tilordne en applikasjon alt fra en brøkdel av en prosessor til en samkjøring av mange prosessorer. På lagringssiden kan man samle et stort antall disker, og organisere den fysiske datalagringen slik at systemet automatisk vil kunne rekonstruere data på én av diskene dersom den skulle falle ut. Overfor applikasjonene defineres et varierende antall logiske eller virtuelle partisjoner. Applikasjonen forholder seg til sin virtuelle prosessor og disk som om de skulle være ekte fysiske enheter.

Virtualisering innebærer som regel bedre utnyttelse av fysiske ressurser og mer samordnet og sikker drift, og følgelig også reduserte kostnader.

En enkel form for virtualisering er å erstatte operativsystemet på en vanlig server eller PC med et stykke programvare kjent som hypervisor. Denne deler maskinen opp i et antall virtuelle maskiner eller partisjoner, som kan kjøre hvert sitt operativsystem. I en situasjon der man skal prøve ut en ny løsning uten å stanse en tjeneste, kan man la tjenesten kjøre i én partisjon, og etablere en kopi av tjenesten i en annen partisjon der man uten risiko for driftsstans kan prøve ut den nye løsningen. En enda enklere variant er å la hele maskinen styres av et operativsystem, og legge inn en virtualiseringsløsning som gjør det mulig å opprette uavhengige partisjoner på toppen av virtualiseringsløsningen, der man kan kjøre andre operativsysteminstanser.

Store maskinleverandører som IBM, HP og Sun leverer spesifikke virtualiseringsløsninger for både servere og lagringssystemer. For x86-servere finnes det flere programvareløsninger, som Xen og VMware, som tilbyr virtualisering i varierende grad.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg