Grenseboerbevis
Et eksempel på et grenseboerbevis fra grensesone vest i 1940.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Grenseboerbevis var et legitimasjonskort som under den tyske okkupasjonen måtte bæres av alle norske voksne personer som bodde innen en viss avstand fra riksgrensen.

Dette grenseboerbeviset må ikke sammenblandes med norsk-russisk grenseboerbevis, som i dag brukes av innbyggere på begge sider av den norsk-russiske grensen.

Omfang og hensikt

Grenseboerbeviset under den tyske okkupasjonen var et legitimasjonskort som måtte bæres av alle norske voksne personer som bodde innen en viss avstand fra riksgrensen (grensesone Øst, opprettet i juni 1940) eller kysten fra Østfold og vestover til Telemark (grensesone Vest, opprettet i oktober 1940).

Omfanget av og restriksjonene innen grensesonene ble stadig utvidet i løpet av okkupasjonen, og hensikten med å utstede grenseboerbevis var blant annet å kontrollere hvem som oppholdt seg i grensesonen, for på den måten å begrense den illegale trafikken over grensen til Sverige. Dette lyktes kun delvis, selv om de ulike kontrolltiltakene bidro til å gjøre «svensketrafikken» mer risikabel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg