fyrstekake
Fyrstekake
fyrstekake
Av /NTB Scanpix.

Fyrstekake er en formkake med mørdeig og mandelfyll, og med gittermønster på toppen. Den er en norsk spesialitet og ble laget første gang rundt 1860 av konditor E. Erichsen i Trondheim.

Konditoriet brukte den originale oppskriften helt til bedriften ble lagt ned i 2007. Etter nedleggelsen ble oppskriften offentliggjort. Flere konditorier har senere meldt om økende salg av fyrstekake.

Oppskrift

Fyrstekake har en bunn av mørdeig og er fylt med et mykt mandelfyll. På toppen er det et gittermønster av mørdeigsstrimler. Det har blitt laget mange varianter av fyrstekake, både fra hobbybakere og profesjonelle. I den originale oppskriften fra Erichsens konditori blir mørdeigbunnen laget av mel, smør og melis i forholdet 3+2+1, tilsatt ett egg. Fyllet er laget av 220 g mandler, 200 g sukker, 20 g smør, 1 eggeplomme, 1 egg og 1/2 dl kremfløte.

Historikk

Erichsens konditori i Trondheim ble etablert i 1856. Rundt 1860 kom en belgisk konditorsvenn til konditoriet. Han introduserte en mandelkake som var en belgisk spesialitet. Konditor Erichsen lagde sin egen versjon av kaken, og på norsk fikk denne moderne rariteten navnet fyrstekake. Den eksklusive kaken ble solgt i en treboks med messinghengsler.

Den originale oppskriften, nedtegnet på papir, ble gjemt bak en teglstein innerst i Erichsens lokaler. Det var bare konditorsjefen som kjente til den. Ingrediensene ble veid opp av konditorsjefen kvelden før den skulle bakes, når bakerne hadde gått hjem. Når en konditorsjef sluttet, gikk oppskriften i arv til neste. Blandingsforholdet i den opprinnelige fyrstekaken ble holdt hemmelig frem til familiebedriften ble nedlagt i 2007.

Lars Lian, som var medeier i Erichsens konditori, presenterte i 1996 en forenklet versjon av oppskriften i Kokkelandslagets bok Norge på tallerkenen. I 2010 ga Sverre Sætre ut Den store kakeboka, der han gjenga den originale oppskriften. Han hadde vært lærling hos konditor Erichsen og fått oppskriften direkte fra ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Det Norske Kokkelandslaget og Bengt Wilson: Norge på tallerkenen. En moderne, norsk kokebok. 1996. Oslo: Norges Kokkemestrers Landsforening.
  • Inga Elisabeth Næss. 2005. Erichsen konditori 150 år. En søt historie. Trondheim.
  • Sverre Sætre. 2010. Den store kakeboka. Oslo: Press.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg