Forventning er en kognitiv innstilling overfor noe eller noen (andre personer, en selv, et medikament). Forventninger etableres gjerne gjennom informasjon («Denne tabletten hjelper mot hodepine») og/eller erfaring (etter lyn forventer vi torden).

Forventninger ses i en rekke sammenhenger, eksempelvis i:

  • læring (klassisk betinging, der forekomst av betinget stimulus etablerer en forventning om at en annen stimulus vil inntreffe),
  • i placeboeffekten (forventning om effekt av et medikament gir i seg selv effekt), og
  • i sosial interaksjon (der forventninger vi har til andre kan påvirke i retning av det forventningen tilsier; Pygmalion-effekten).

Forventningseffekter har stor betydning i forskning, i og med at både forsøksleders og forsøkspersoners atferd kan påvirkes av egne forventninger og dermed representere en mulig feilkilde for resultatet. Av denne grunn må forskere eliminere slike feilkilder ved å bruke «blindstudier» eller «dobbelblinde» studier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg