Forsvinningspunkt er i geometrien det punktet der to eller flere parallelle linjer som beveger seg bort fra tilskueren, ser ut til å møtes. Det er et sentralt begrep for å fremstille perspektiv i tegning og annen kunst.

Ettpunktsperspektiv

Ettpunktsperspektiv kalles også sentralperspektiv. Alle linjer som fjerner seg vinkelrett i forhold til et billedplan, møtes her i et forsvinningspunkt på horisontlinjen. Alle linjer som er parallelle med billedplanet, forblir parallelle på bildet. Denne måten å konstruere perspektiv på, blir ikke fotografisk korrekt, men gir god dybdevirkning.

Topunktsperspektiv

Hvis bildet gjengir to sider av en gjenstand samtidig, trengs det to forsvinningspunkter for å få en fotografisk riktig gjengivelse. Det skyldes at de to sidene danner forskjellige vinkler i forhold til tilskueren.

Trepunktsperspektiv

Hvis bildet gjengir høye bygninger, eller hvis tilskueren står så nær en lavere bygning at man må kikke opp for å se toppen, vil de loddrette linjene se ut som de forsvinner uendelig langt opp. Da er det nødvendig å tenke seg at det er et tredje forsvinningspunkt høyt oppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg