forsvinningspunkt

Forsvinningspunkt er i geometrien det punktet der to eller flere parallelle linjer som beveger seg bort fra tilskueren, ser ut til å møtes. Det er et sentralt begrep for å fremstille perspektiv i tegning og annen kunst.

Ettpunktsperspektiv

Ettpunktsperspektiv kalles også sentralperspektiv. Alle linjer som fjerner seg vinkelrett i forhold til et billedplan, møtes her i et forsvinningspunkt på horisontlinjen. Alle linjer som er parallelle med billedplanet, forblir parallelle på bildet. Denne måten å konstruere perspektiv på, blir ikke fotografisk korrekt, men gir god dybdevirkning.

Topunktsperspektiv

Hvis bildet gjengir to sider av en gjenstand samtidig, trengs det to forsvinningspunkter for å få en fotografisk riktig gjengivelse. Det skyldes at de to sidene danner forskjellige vinkler i forhold til tilskueren.

Trepunktsperspektiv

Hvis bildet gjengir høye bygninger, eller hvis tilskueren står så nær en lavere bygning at man må kikke opp for å se toppen, vil de loddrette linjene se ut som de forsvinner uendelig langt opp. Da er det nødvendig å tenke seg at det er et tredje forsvinningspunkt høyt oppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg