fisheyeobjektiv

Nikon 10,5 mm fisheyeobjektiv for FX-format.
.

Artikkelstart

Fisheyeobjektiv, fotografisk objektiv med bildevinkel vanligvis på 180° der den lineære forvrengningen gjør at bildet blir sirkulært. Vanlige vidvinkelobektiver er korrigert slik at horisontale og vertikale linjer gjengis korrekt som vannrette og loddrette streker, mens fisheyeobjektivets korte brennvidde (6-16 mm) gjengis buet, som om de blir sett i et fiskeøye.

Faktaboks

Uttale
fˈiʃai-
Også kjent som

fiskeøyeobjektiv

Fisheyeobjektiver brukes særlig for å oppnå spesielle effekter, men ble opprinnelig konstruert for at meteorologer skulle studere skylagene.

Hyppigst brukt, blant annet til mote, filming og fotografering av sport som skateboard, snøbrett, BMX og rulleskøyter er diagonal-fisheye, et objektiv som fotograferer 180° diagonalt i formatet. Diagonal-fisheye tegner en rett horisont når horisonten plasseres sentrert i bildet og kan derfor også benyttes til landskapsfotografering.

Nikon lanserte i 1972 et 6 mm f/2.8 fisheyeobjektiv med bildevinkel på 220°. Det er fortsatt det mest ekstreme fisheeyeobjektivet som er produsert og kan se «bakover.» Et eksemplar ble solgt på auksjon i London i 2012 for 160.000 amerikanske dollar.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg