Satref, fork. for Satellittbasert referansetjeneste, tjeneste etablert av Statens kartverk 1994, i sin opprinnelig form i drift til 2001. Satref tilbød korreksjonsdata (dGPS-korreksjonsdata) til det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS. Ved å benytte slike korreksjonsdata ble nøyaktigheten i GPS-systemet forbedret med en faktor på ca. 10. Korreksjonsdataene ble sendt ut over FM-sendernettet på RDS-kanalen.

1. mai 2000 ble GPS-systemet forbedret ved at den amerikanske regjeringen besluttet å skru av den forstyrrende effekten, Selective Availability. Det ble dermed mulig å bestemme en posisjon med 5–20 meters nøyaktighet uten å bruke korreksjonsdata. Kartverket besluttet derfor å stanse utsendelse av korreksjonsdata over RDS-kanalen.

Kartverket tilbyr nå to nye tjenester for dGPS fra Satref på landsbasis, Mpos og Dpos. Mpos er rettet mot posisjonsbestemmelse på meternivå, Dpos på desimeternivå. Idet FM-RDS ikke vil kunne benyttes ved distribusjon av de nye tjenestene, vil Kartverket etablere FM/DARC og GSM som distribusjonsmedier.

I tillegg til de landsdekkende tjenestene Mpos og Dpos tilbys også Cpos for noen områder med stor befolkningstetthet. Cpos gir en nøyaktighet på noen centimeter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.