Satref, fork. for Satellittbasert referansetjeneste, tjeneste etablert av Statens kartverk 1994, i sin opprinnelig form i drift til 2001. Satref tilbød korreksjonsdata (dGPS-korreksjonsdata) til det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS. Ved å benytte slike korreksjonsdata ble nøyaktigheten i GPS-systemet forbedret med en faktor på ca. 10. Korreksjonsdataene ble sendt ut over FM-sendernettet på RDS-kanalen.

1. mai 2000 ble GPS-systemet forbedret ved at den amerikanske regjeringen besluttet å skru av den forstyrrende effekten, Selective Availability. Det ble dermed mulig å bestemme en posisjon med 5–20 meters nøyaktighet uten å bruke korreksjonsdata. Kartverket besluttet derfor å stanse utsendelse av korreksjonsdata over RDS-kanalen.

Kartverket tilbyr nå to nye tjenester for dGPS fra Satref på landsbasis, Mpos og Dpos. Mpos er rettet mot posisjonsbestemmelse på meternivå, Dpos på desimeternivå. Idet FM-RDS ikke vil kunne benyttes ved distribusjon av de nye tjenestene, vil Kartverket etablere FM/DARC og GSM som distribusjonsmedier.

I tillegg til de landsdekkende tjenestene Mpos og Dpos tilbys også Cpos for noen områder med stor befolkningstetthet. Cpos gir en nøyaktighet på noen centimeter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.