Satref nettverk

SATREF nettet som overvåker GNSS-systemene i Norge. Normalt vil det ikke være over 35 km til nærmeste stasjon. Dette vil kunne bidra til cm-nøyaktighet til brukerne. I flere land, bl.a. Sverige og Finland er det tilsvarende systemer.

Satref nettverk
Lisens: CC BY SA 3.0
Satref -bruker

Anleggsbransjen er storbruker av satref-tjenester. Eksempelvis på gravemaskiner, snøryddemaskiner og valsemaskiner.

Satref -bruker
Lisens: CC BY SA 3.0

Satref er en tjeneste som ble etablert av Statens Kartverk i 1994 for å tilby korreksjonsdata (dGPS-korreksjonsdata) til det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS. Ved å benytte slike korreksjonsdata ble nøyaktigheten i GPS-systemet forbedret med en faktor på ca. 10. Korreksjonsdataene ble sendt ut over FM-sendernettet på RDS-kanalen. Tjenesten i sin opprinnelig form var i drift til 2001.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Satellittbasert referansetjeneste

1. mai 2000 ble GPS-systemet forbedret da den amerikanske regjeringen besluttet å skru av den forstyrrende effekten Selective Availability (SA). Det ble dermed mulig å bestemme en posisjon med 5–20 meters nøyaktighet uten å bruke korreksjonsdata. Kartverket besluttet derfor å stanse utsendelse av korreksjonsdata over RDS-kanalen. Distribusjon av tjenestene via oppringt samband på GSM-telefon ble stanset i 2020.

Kartverket tilbyr siden to posisjonstjenester for sanntidskorreksjon av GNSS fra Satref på landsbasis: DPOS og CPOS. DPOS (DGNSS) er rettet mot posisjonsbestemmelse på desimeternivå, mens CPOS (RTK) er på centimeternivå. Tjenestene distribueres via NTRIP-protokollen (internett). I tillegg tilbys ettertidsdata (ETPOS) fra alle Kartverkets basestasjoner (som utgjør grunnlaget for posisjonstjenestene) som muliggjør posisjonsbestemmelse ned til millimeternivå via etterprosesering av egne GNSS-observasjoner. I 2020 var beregningen av korreksjonene basert på data fra ca. 160 basestasjoner fordelt over hele Norge. Kontrollsenteret for basestasjonene ligger hos Kartverkets hovedkontor på Hønefoss.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Forssell, Børje (1991). Radionavigation Systems. Prentice Hall.
  • Kjerstad, Norvald (2022). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

1. januar skrur Kartverket av oppringt tjeneste: https://kartverket.no/Om-Kartverket/Nyheter/avvikling-av-gsm-tilkopling-for-posisjonstenestene/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg