Satref

SATREF nettet som overvåker GNSS-systemene i Norge. Normalt vil det ikke være over 35 km til nærmeste stasjon. Dette vil kunne bidra til cm-nøyaktighet til brukerne. I flere land, bl.a. Sverige og Finland er det tilsvarende systemer.

Satref nettverk
Lisens: CC BY SA 3.0

Anleggsbransjen er storbruker av satref-tjenester. Eksempelvis på gravemaskiner, snøryddemaskiner og valsemaskiner.

Satref -bruker
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Satref er en tjeneste som ble etablert av Statens Kartverk i 1994 for å tilby korreksjonsdata (dGPS-korreksjonsdata) til det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS. Ved å benytte slike korreksjonsdata ble nøyaktigheten i GPS-systemet forbedret med en faktor på ca. 10. Korreksjonsdataene ble sendt ut over FM-sendernettet på RDS-kanalen. Tjenesten i sin opprinnelig form var i drift til 2001.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Satellittbasert referansetjeneste

1. mai 2000 ble GPS-systemet forbedret da den amerikanske regjeringen besluttet å skru av den forstyrrende effekten Selective Availability (SA). Det ble dermed mulig å bestemme en posisjon med 5–20 meters nøyaktighet uten å bruke korreksjonsdata. Kartverket besluttet derfor å stanse utsendelse av korreksjonsdata over RDS-kanalen. Distribusjon av tjenestene via oppringt samband på GSM-telefon ble stanset i 2020.

Kartverket tilbyr siden to posisjonstjenester for sanntidskorreksjon av GNSS fra Satref på landsbasis: DPOS og CPOS. DPOS (DGNSS) er rettet mot posisjonsbestemmelse på desimeternivå, mens CPOS (RTK) er på centimeternivå. Tjenestene distribueres via NTRIP-protokollen (internett). I tillegg tilbys ettertidsdata (ETPOS) fra alle Kartverkets basestasjoner (som utgjør grunnlaget for posisjonstjenestene) som muliggjør posisjonsbestemmelse ned til millimeternivå via etterprosesering av egne GNSS-observasjoner. I 2020 var beregningen av korreksjonene basert på data fra ca. 160 basestasjoner fordelt over hele Norge. Kontrollsenteret for basestasjonene ligger hos Kartverkets hovedkontor på Hønefoss.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Forssell, Børje (1991). Radionavigation Systems. Prentice Hall.
  • Kjerstad, Norvald (2019). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

1. januar skrur Kartverket av oppringt tjeneste: https://kartverket.no/Om-Kartverket/Nyheter/avvikling-av-gsm-tilkopling-for-posisjonstenestene/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg