Satref

Satref er en tjeneste som ble etablert av Statens Kartverk 1994 for å tilby korreksjonsdata (dGPS-korreksjonsdata) til det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS. Ved å benytte slike korreksjonsdata ble nøyaktigheten i GPS-systemet forbedret med en faktor på ca. 10. Korreksjonsdataene ble sendt ut over FM-sendernettet på RDS-kanalen. Tjenesten i sin opprinnelig form var i drift til 2001.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Satellittbasert referansetjeneste

1. mai 2000 ble GPS-systemet forbedret da den amerikanske regjeringen besluttet å skru av den forstyrrende effekten Selective Availability (SA). Det ble dermed mulig å bestemme en posisjon med 5–20 meters nøyaktighet uten å bruke korreksjonsdata. Kartverket besluttet derfor å stanse utsendelse av korreksjonsdata over RDS-kanalen.

Kartverket tilbyr siden to posisjonstjenester for sanntidskorreksjon av GNSS fra Satref på landsbasis: DPOS og CPOS. DPOS (DGNSS) er rettet mot posisjonsbestemmelse på desimeternivå, mens CPOS (RTK) er på centimeternivå. Tjenestene distribueres via NTRIP-protokollen (internett). I tillegg tilbys ettertidsdata (ETPOS) fra alle Kartverkets basestasjoner (som utgjør grunnlaget for posisjonstjenestene) som muliggjør posisjonsbestemmelse ned til millimeternivå via etterprosesering av egne GNSS-observasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

1. januar skrur Kartverket av oppringt tjeneste: https://kartverket.no/Om-Kartverket/Nyheter/avvikling-av-gsm-tilkopling-for-posisjonstenestene/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg