familiebarnehage

Artikkelstart

En familiebarnehage er en barnehage der driften foregår i små grupper i private hjem. En familiebarnehage kan være kommunal eller eies privat. En familiebarnehage består vanligvis av to eller flere hjem, eller mellom minst ett hjem og en vanlig barnehage.

Arbeidet med barna i en familiebarnehage utføres av en familiebarnehageassistent. Hver assistent kan ha ansvar for inntil fem barn, avhengig av barnas alder. Assistenten får veiledning og oppfølging av en barnehagelærer. Barnehagelæreren er også pedagogisk leder for barnehagen.

Finansiering

En familiebarnehage finansieres ved foreldrebetaling og statlig driftstilskudd (eventuelt kommunalt tilskudd).

Regulering og godkjenning

Forskrift om familiebarnehager gir regler for godkjenning, og for norm for pedagogisk bemanning i familiebarnehagen.

Kommunen har ansvaret for godkjenning og tilsyn med familiebarnehagene. Den skal blant annet foreta kontroll av at familiebarnehagen tilfredsstiller kravene og ellers er i henhold til barnehageloven. Kommunen skal også godkjenne den sammenslutningen/ordningen som samlet sett utgjør familiebarnehagen.

Daglig drift

I familiebarnehager skal det gis pedagogisk veiledning til assistenten i det enkelte hjem i barnehagens åpningstid. Denne pedagogiske veiledningen gis av en utdannet barnehagelærer.

Utbredelse

I 1980- og 1990-årene var det vanskelig for foreldrene å få barnehageplass, og en del familiebarnehager ble startet ut fra behov for plass. Etter 2010 har antall familiebarnehager gått tilbake. I 2014 fantes 689 familiebarnehager mens i 2020 var tallet redusert til 422. I 2020 gikk cirka én prosent av alle barnehagebarn i familiebarnehager. I alt 65 prosent av disse barna var under to år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Abrahamsen, G., Mørkeseth, E. L. (2001). Samspill og læring i familiebarnehagen. Bergen: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg