Etnometodologi er en betegnelse for et program innenfor sosiologien for å studere folks hverdagslige atferd ut fra deres egne praksiser, begreper og forestillinger, heller enn å fortolke atferden ut fra fagbestemte teoretiske modeller.

Faktaboks

Uttale
ˈetnometodologi
Etymologi
av etno- og gresk ‘metodelære’

Den amerikanske sosiologen Harold Garfinkel har vært en hovedtalsmann for retningen, som særlig var fremme i sosiologisk debatt i 1970-årene. Tradisjonen legger vekt på kompleksiteten i hverdagslig interaksjon og er særlig opptatt av å undersøke «hverdagskompetansen» som kreves for å kunne handle meningsfullt i sosiale situasjoner og sammenhenger (i tråd med sosiale normer). Undersøkelse av slike normer har blant annet blitt gjennomført ved såkalte «breaching experiments», hvor forskere (eller rekrutterte deltakere) bryter – ofte bare i liten grad – normer for å studere reaksjonene som oppstår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg