Epideiktisk retorikk er en av de tre retoriske talesjangere. Sjanger betegner i denne sammenhengen både formen på og det konvensjonelle innholdet i det språklige uttrykket. Man kan kjenne igjen tekster som for eksempel «søknad» og «folkeeventyr» både ut fra hva de handler om og måten de er skrevet på.

For retorikken er det avgjørende at innhold og form delvis bestemmes av sosiale formål og sosiale konvensjoner. En retorisk tekst eller tale er et kommunikativt verktøy, som skal utføre én eller flere oppgaver innenfor en kontekstuell ramme.

Epideiktisk retorikk betegner særlig fest- og anledningstaler, og handler om å formidle ros eller (langt sjeldnere) kritikk. Det kan dreie seg om de personlige egenskapene eller bedriftene til en jubilant, eller om de fortreffelige kvalitetene til en nasjon (gjerne på nasjonaldagen) eller en bedrift, en organisasjon eller en bevegelse.

Epideiktisk retorikk retter seg mot det nåtidige, til forskjell fra forensisk retorikk, som omhandler fortiden, og deliberativ retorikk, som omhandler fremtidige saker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.