Forensisk retorikk er en av de tre retoriske talesjangrene. Sjanger betegner i denne sammenhengen både formen på og det konvensjonelle innholdet i det språklige uttrykket. Man kjenner igjen tekster som for eksempel «søknad» eller «folkeeventyr» både ut fra hva de handler om og ut fra måten de er skrevet på.

For retorikken er det avgjørende at innhold og form delvis bestemmes av sosiale formål og sosiale konvensjoner. En retorisk tekst eller tale er et kommunikativt verktøy, og det skal utføre én eller flere oppgaver innenfor en kontekstuell ramme.

Eksempler på forensisk retorikk er særlig knyttet til domstoler og rettslig praksis. Forensiske taler retter seg mot fortiden, handler om å bevise at begivenheter har eller ikke har funnet sted, og om hvordan disse begivenhetene skal fortolkes. Er den tiltalte skyldig eller uskyldig? Hva hendte på natten da offeret døde, og skal hendelsen klassifiseres som en ulykke, eller som overlagt drap?

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg