Elveblindhet er en infeksjonssykdom som først og fremst rammer øyne og hud. Den er en av de vanligste årsakene til blindhet i enkelte tropiske strøk, særlig i Vest-Afrika, men sykdommen finnes også i andre deler av Afrika og i Mellom- og Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
onchocerciasis

Årsak

Sykdommen skyldes infeksjon av rundormen Onchocerca volvulus. Denne overføres av ulike knottarter i slekten Simulium. Disse holder til ved elver. I landsbyer i nærheten kan 20–50 prosent av innbyggerne være infisert.

Onchocerca volvulus kan også forårsake elefantiasis.

Sykdomsutvikling

De voksne ormene legger seg i knuter i underhuden på mennesker. Der føder hunnormen små larver kalt mikrofilarier som slippes ut i blodet. De slår seg ned i huden og i øynene.

Lesjonene i huden gir noen kuler og intens kløe, og skadene i øynene kan føre til blindhet. Begge skyldes i stor grad en betennelsesreaksjon rettet mot døde mikrofilaria.

Behandling

Det er vanskelig å drepe den voksne ormen/marken. Legemiddelet suramin dreper selve ormen, men det er også toksisk. Imidlertid kan larvestadiet (mikrofilariene) behandles effektivt med medikamentet ivermectin. Ettersom mikrofilarier stadig produseres, må behandlingen gjentas med jevne mellomrom.

Det samme behandlingsopplegget følges når en pasient med elveblindhet en sjelden gang dukker opp i Norge.

Globale tiltak

Det er etablert et omfattende kontrollprogram i Afrika som innebærer at befolkningen i endemiske områder får en dose ivermectin årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg