Elektrofilter, elektrostatisk filter, apparat for å fjerne små faste partikler (røyk, støv) eller dråper fra gasser. De fleste elektrofiltre i industrien brukes for å redusere utslipp av forurensende stoffer til atmosfæren, men noen brukes til å rense gasser for prosessformål (svovelsyrefremstilling). Partikler får negativ ladning ved negative utladningselektroder og trekkes til jordede oppsamlingselektroder som består av tynne stålplater. Ved tørre elektrofiltre blir platene banket automatisk med en hammer, støvet løsner av vibrasjonene og faller ned i en beholder under. Ved våte elektrofiltre blir oppsamlingselektrodene renset ved spyling med vann.

Elektrofiltre er effektive for utskilling av partikler som ikke har meget høy eller meget lav elektrisk ledningsevne. De er forholdsvis dyre i anskaffelse, men rimelige i drift. Elektrofiltre brukes derfor mest der store mengder gass skal renses, anslagsvis over 50 000 m3 per time, som ved kullfyrte kraftverk, store søppelforbrenningsanlegg og innen metallurgisk industri, sementindustri og celluloseindustri.

En spesiell type elektrofiltre brukes for å rense ventilasjonsluft før den tilføres lokaler der mennesker oppholder seg. Disse filtrene har positivt ladd utladningselektrode, fordi det reduserer dannelsen av ozon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.