Terminal
Fig. 1: En type terminal utformet som ulike varianter av kabelsko.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
9Vbatteri

Fig. 2: 9V-batteri med to ulikt utformede terminaler. Terminalen til venstre kommer fra batteriets negative pol, men terminalen til høyre er positiv.

Av .
Lisens: public domain

Elektrisk terminal er det punktet hvor en leder fra en elektrisk komponent kommer til en ende og kan forbindes til en elektrisk krets.

En elektrisk komponent kan ha to eller flere terminaler. I sin enkleste form kan en terminal bare være enden på en ledning som går ut av komponenten, men ofte er det i enden lagt til rette for en enkel mekanisk tilkobling. Eksempel på en slik terminal er kabelsko (se figur 1).

En terminalforbindelse kan være midlertidig. Da er terminalen gjerne utstyrt med en anordning som gjør det enkelt å koble til og fra den elektriske kretsen. Det gjøres ofte ved hjelp av klemmer eller skruer. Eventuelt brukes en elektrisk plugg som også er et eksempel på terminal.

For en mer permanent tilkobling kan det være aktuelt å bruke ulike former for verktøy for å gjøre forbindelsen mer solid. Når terminalen bare er enden av en ledning, gjøres tilkoblingen ved hjelp av lodding.

I noen sammenhenger blir terminal omtalt som pol. Det skjer gjerne når strømretningen er viktig, som er tilfellet når komponenten er et batteri. Terminalene har da ofte en individuell utforming, som gjør det enklere å skjelne mellom den positive og negative polen på batteriet (se figur 2).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg