Egenandel, den økonomiske andel en person dekker selv i forbindelse med en tjeneste som for øvrig er dekket på annen måte. Brukes særlig i forbindelse med tjenester innen helsevesenet og i forsikring.

Folketrygden har to egenandelstak; ved egenandelstak 1 (egenandeler til legehjelp, psykolog, reiseutgifter til/fra behandling, medisiner på blå resept, laboratorieprøver og radiologiske undersøkelser) er egenandelen på maks 1980 kroner, og ved egenandelstak 2 (fysioterapi, refusjonsbetinget tannbehandling, opphold i opptreningsinstitusjon og behandlingsreise til utlandet) er den på maks 2560 kroner (satser fra 1. januar 2012). Når taket er nådd utsteder HELFO frikort som gjelder for resten av kalenderåret. Dette skjer automatisk for frikort 1, mens personen må dokumentere med kvitteringer for å få frikort 2. Det betales ikke egenandeler for barn under 16 år.

Innen forsikring trekkes egenandel fra ved skadeoppgjør. Man kan vanligvis redusere premiens størrelse ved å påta seg en høyere egenandel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.