Egenandel er den økonomiske andelen en person dekker selv i forbindelse med en tjeneste som ellers er dekket på annen måte. Egenandel brukes særlig i forbindelse med tjenester innen helsevesenet og i forsikring.

Helsetjenester

Egenandelstaket for helsetjenester for 2024 er 3165 kr. Når taket er nådd utsteder HELFO frikort som gjelder for resten av kalenderåret. Det betales ikke egenandeler for barn under 16 år.

Før 2021 var det to ulike egenandelstak. Egenandelstak 1 gjaldt egenandeler til legehjelp, psykolog, reiseutgifter til/fra behandling, medisiner på blå resept, laboratorieprøver og radiologiske undersøkelser. Egenandelstak 2 gjaldt fysioterapi, refusjonsbetinget tannbehandling, opphold i opptreningsinstitusjon og behandlingsreise til utlandet.

Forsikring

Innen forsikring trekkes egenandel fra ved skadeoppgjør. Man kan vanligvis redusere størrelsen på forsikringspremien ved å påta seg en høyere egenandel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg