forsikringspremie

Forsikringspremie er innen forsikring et årlig beløp som forsikringstakeren forplikter seg til å betale inn til forsikringsselskapet i betaling for det økonomiske vernet forsikringskontrakten inneholder.

Premien beregnes og betales som regel forskuddsvis, men i enkelte gjensidige institusjoner skjer betalingen etterskuddsvis. Premien betales i terminer eller i livsforsikring også en gang for alle.

En forsikringspremie er vanligvis sammensatt av tre hoveddeler som skal dekke risiko, kostnader til administrasjon og lignende, og avsetning til reserver. I livsforsikring skal risikodelen dekke utbetalingene ved død, uførhet eller lignende, mens sparedelen med renter danner den forsikringssummen eller pensjonen som blir utbetalt når den forsikrede opplever den fastsatte utbetalingsalder.

Premien fastsettes vanligvis med en viss sikkerhetsmargin, og det overskuddet som derved oppstår, blir i livsforsikring hvert år godskrevet den forsikredes kontoer, og utbetales ved forfall som tillegg til forsikringssum eller pensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg