Effektiv populasjonsstørrelse er bestemt av antall individer, av begge kjønn, som parer seg og får avkom.

Faktaboks

Uttale
ˈeffektiv populasjˈonsstørrelse

Mer presist kan effektiv populasjonsstørrelse defineres som størrelsen på en ideell populasjon som har like mye genetisk drift som populasjonen man har i fokus. En ideell populasjon er en populasjon med like mange ynglende hanner og hunner, og alle individene i populasjonen kan pare seg og få avkom med et tilfeldig medlem av populasjonen.

Vanligvis er den effektive populasjonsstørrelsen betydelig lavere enn faktiske populasjonsstørrelsen. Årsakene til det kan deles i tre hovedkategorier:

  • Kjønnsfordelingen er ikke 1:1, det vil si at det ikke er like mange hanner og hunner som parer seg og får avkom.
  • Variasjonen i antall avkom er ikke tilfeldig. For eksempel dersom noen individer av høy kvalitet får veldig mange avkom.
  • Populasjonsstørrelsen varierer fra generasjon til generasjon.

Effektiv populasjonsstørrelse er viktig i bevaringsbiologi og populasjonsgenetikk fordi små populasjoner vil miste sin genetiske variasjon raskere fordi de blir mer påvirket av genetisk drift, og det er den effektive populasjonsstørrelsen som bestemmer hvor mye genetisk drift det vil være i populasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg