Sportsdykking. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sportsdykking

Artikkelstart

Sportsdykking er dykking drevet som hobby og fritidsaktivitet eller som konkurranseidrett. Sportsdykking kan drives som fridykking med svømmeføtter og dykkermaske mens man holder pusten (også pustesnorkel for overflatesvømming), men mest vanlig er apparatdykking (engelsk scuba diving) med medbrakt pressluftapparat med pusteventil, maske, svømmeføtter og drakt (våtdrakt eller tørrdrakt).

For apparatdykking kreves dykkersertifikat. Vanlig dykkedyp er ned til 30 meter. Hobbyaktiviteter er marinbiologi og marinarkeologi, samt undervannsjakt (spydfiske). Konkurranseidretten omfatter langdistanse overflatesvømming i basseng eller åpen sjø med svømmeføtter (finnesvømming), undervannsfotografering, undervannsjakt og lagspillene undervannsrugby og undervannshockey.

Sportsdykking i Norge

I Norge startet sportsdykkingen i begynnelsen av 1950-årene og hadde deretter en rivende utvikling. Som idrett er sportsdykking organisert i Norges Dykkeforbund, stiftet i 1957 som Norges Amatørdykkerforbund. Forbundet er medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og hadde i 2020 drøyt 9000 medlemmer. Det er tilsluttet Det Internasjonale Dykkeforbundet (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques; CMAS), stiftet i 1959, som har komiteer for sport, teknikk og vitenskap. Norges Dykkeforbund og andre organisasjoner arrangerer dykkerkurs og utsteder dykkersertifikater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg