Driftsplan er en plan for hvordan en gård skal drives. En driftsplan går ut på å forbedre gårdsdrifta for å gjennomføre en optimal produksjon med mål om maksimalt økonomisk utbytte og minimal belastning på miljøet. Hensikten med en driftsplan er å redusere risiko og gi bonden en forutsigbarhet for økonomien de neste 5 årene.

Utgangspunktet er en oversikt over gårdens eksisterende ressurser: bygninger, jord, traktor, redskaper og husdyr. Ut fra denne oversikten og andre planer blir det laget en produksjonsplan, en investeringsplan, en finansieringsplan og en likviditetsanalyse. Produksjonsplanen inneholder også en oversikt over hvilke driftsmidler som det er behov for og i hvilket omfang.

Driftsplanlegging foregår på grunnlag av data om dagens mengder av produksjon gården, priser og tilskuddsordninger i jordbruk, skogbruk og hagebruk i nært samarbeid mellom bonden og en økonomisk veileder.

Ved større bruksutbygging lages det en ny driftsplan som beskriver planlagt produksjon og økonomisk resultat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg