Disiplinærstraff, straff som ilegges ved beslutning av administrativ myndighet. Grunnlovens § 96 forbyr å ilegge straff uten etter dom. Disiplinærstraff ansees ikke som straff i egentlig forstand, men som en art av refselse.

Uten særskilt hjemmel kan det ikke anvendes disiplinærstraff i arbeidsforhold. Arbeidsgiver kan f.eks. ikke permittere en arbeidstager uten lønn pga. en tjenesteforseelse, og arbeidsmiljølovens § 69 forbyr fastsettelse av bøter for forseelser mot arbeidsreglementer. I militære forhold gir lov av 20. mai 1988 hjemmel for å anvende som refselse irettesettelse, permisjonsnektelse, bot eller arrest. Loven angir relativt snevre rammer for de forskjellige refselsesformer. Den strengeste form for refselse, arrest, kan bare anvendes inntil 20 dager. Etter lov om statens tjenestemenn kan embets- og tjenestemenn ilegges ordensstraff.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg