densitometer

Et densitometer av typen D19C fra GretagMacbeth.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Et densitometer er et apparat som måler hvor mørk en flate eller en halvgjennomsiktig film eller et materiale er. Densitometre brukes blant annet til å sjekke kvaliteten av fotografier i ulike trykksaker. Det brukes også til å måle alkoholinnholdet i en væske.

Faktaboks

Uttale
densitomˈeter

Målemetoder

Det er to ulike måter å måle fargetetthet på. Et refleksdensitometer måler lys som reflekteres fra en overflate, for eksempel papir, mens et transmisjonsdensitometer måler lys som slipper gjennom et gjennomskinnelig materiale, for eksempel reprografisk film.

Densitometeret består av en lyskilde som bestråler en fotocelle. Det bestemmer mørkhetsgraden av en prøve plassert mellom lyskilden og fotocellen. I moderne densitometre er det en datakrets som bidrar med en automatisert analyse av de optiske dataene og sørger for at prøvens mørkhetsgrad angis med et tall på en skjerm.

Måleresultatet angis som regel i logaritmisk målestokk: \(D=\log\frac{I_0}{I}\), hvor D er den optiske eller fotografiske tettheten, I er intensiteten av det lyset som har sluppet gjennom filmen og I0 lysintensiteten på samme sted når filmen fjernes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg