Den cirkumzenitale buen
Her ser vi den cirkumzenitale buen. Selve buen er ikke så sjelden, men her er fargene klare og tydelige.
Den cirkumzenitale buen
Av .
Buer, bisoler og haloer
Vi ser ofte cirkumzenitalbuen sammen med andre halo- og buefenomen. Bildet er tatt i Antarktis på en dag med isnåler i lufta. Vi ser cirkumzenitalbuen øverst. Vi ser halo både 22° og 46° fra sola. 46°-haloen overlappes også av en supralateral bue. På hver side av sola ser vi bisoler, og ut fra disse går den parheliske sirkelen. På toppen av 22°-haloen ser vi en tangentbue og en parrybue.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Cirkumzenital bue er et optisk fenomen som oppstår når sollys brytes i iskrystaller. Den er plassert høyt på himmelen og ser ut som en fargesterk del av en opp ned regnbue. Vi ser den ofte sammen med bisol, halo og andre buer som oppstår når lys brytes i iskrystaller.

Faktaboks

Også kjent som

Den cirkumzenitale buen

En cirkumzenital bue finner vi høyt på himmelen. Du vil se den i nærheten av senit (punktet på himmelen rett opp fra der du står) fordi senit er sentrum til buen. Det er også derfor vi kaller den for en cirkumzenital bue – det er en bue rundt senit.

Hvordan en cirkumzenital bue oppstår

Sola må stå lavt på himmelen for at vi skal kunne se cirkumzenitalbuen. Står sola mer enn cirka 32° over horisonten, vil ikke lyset ha riktig vinkel til iskrystallene lenger. Buen er tydeligst når sola står omtrent 22° over horisonten.

Det må være iskrystaller i lufta for at vi skal kunne se en cirkumzenital bue. Det finner vi i skyer som ligger høyt oppe i atmosfæren hvor det er så kaldt at skyene består av iskrystaller (og ikke vanndråper). Iskrystaller kan også oppstå i lufta nær bakken når det er kaldt (les mer om isnåler).

Iskrystallene må være flate (platekrystaller), sekskanta og ligge vannrett i lufta. Sollyset må treffe krystallene ovenfra og brytes ut igjen gjennom en av sideveggene.

En cirkumzenital bue oppstår altså når sollyset brytes i iskrystaller av samme type som for bisoler. Så ta en titt opp hvis du ser bisoler når sola står lavt på himmelen, da ser du kanskje også cirkumzenitalbuen.

Lav sol, riktig type iskrystaller med riktig orientering i lufta og en himmel uten for mye lave skyer som skygger for buen – det er mye som må klaffe for at vi skal kunne se en cirkumzenital bue. Det er dette som er typisk for optiske fenomener – de er ikke faktiske ting, men oppstår når lys treffer partikler, dråper eller krystaller i lufta, og er noe vi kan se først når forholdene ligger til rette for det.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg