Cinemascope, system for opptak og fremvisning av kinofilmer i bredformat på filmmateriale med normal bredde, dvs. 35mm. Systemet er basert på såkalte anamorfiske linser, som «presser» filmbildet sammen i bredden ved opptak og «utvider» det igjen ved fremvisning. Sideforholdet på CinemaScope-filmbildet var opprinnelig 2.55:1, men formatet fungerte best i 2.35:1, og med firespors stereolyd. Linsene ble i hovedsak brukt fra 1953 til sent på 1960-tallet.

Faktaboks

Uttale
sˈiniməskoup
Etymologi
engelsk, til scope, ‘synsvidde’

Mens det mange steder har blitt hevdet at The Robe (1953) var den første filmen som tok i bruk CinemaScope, var det egentlig How to Marry a Millionaire (1953) som var først ute. Produksjonen av denne filmen, med sitt banebrytende widescreen-format, ble satt raskt i gang for å hamle opp med fjernsynet. The Robe ble imidlertid lansert først av de to på kino, ettersom 20th Century Fox mente et bibelsk epos ville egne seg best for en introduksjon av CinemaScope.

Det var tekniske problemer i begynnelsen, men Scope (senere et innarbeidet begrep for 2,35:1-bildeformat) hadde stor publikumsappell. Etter hvert som Fox tillot de andre studioene lisens for bruk av systemet, ble det gradvis mer utbredt i Hollywood. Ulike varianter av systemet dukket opp, før Panavision seilet forbi som et rimeligere og teknisk mer stødig alternativ.

Lady og landstrykeren, Broen over River Kwai og Le mépris var blant filmene som ble lansert i CinemaScope under systemets storhetstid. I dag er det nesten ingen filmer som bruker formatet i sin originale form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg