Choke er bilens kaldstartsystem, en del av forgasseren i eldre biler. Dagens biler har direkte eller indirekte drivstoffinnsprøytning. Kaldstartsystemet i forgassersystem fungerer enten i form av et chokespjeld plassert øverst i forgasserens hovedløp, eller som en egen startforgasser montert på siden av hovedforgasseren.

Faktaboks

Uttale

ʃå:k

Etymologi
engelsk ‘kvele, strupe’

Ved lave temperaturer må man øke de lettantennelige bestanddelene i bensinen for å starte en bil. Ved bruk av chokespjeldet reduseres mengden luft i forhold til mengden bensin, og bensin/luft-blandingen blir fetere. Motorens varme sørger for optimal fordampning av bensinen, og antenningen kan skje. Startforgasseren reduserer ikke luftmengden, men gir et bensintilskudd i tillegg til forgasserens øvrige systemer.

Av miljømessige årsaker begynte bilindustrien å montere automatchoke på bilene rundt 1965. Dette fungerer slik at en bimetallfjær som varmes opp parallelt med motoren, slår av chokesystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg