Byggskade er skade på byggverk som skyldes feil under utredning, prosjektering, produksjon eller materialtilvirkning, og som oppdages etter at byggeprosjektet er avsluttet og overtatt av eier. Byggskader forårsaker funksjonssvikt og dermed ekstraordinære vedlikeholdskostnader. Skade som følge av normal slitasje er ikke byggskade.

Årsaker

De fleste byggskadene skyldes vann eller fukt i bygningskonstruksjoner som igjen fører til mugg, sopp, råte og dårlig inneklima. Andre typiske skader er frostskader, setningsskader, korrosjonsskader og bruddskader. Det har tradisjonelt vært flest skader i takkonstruksjonen og i oppholdsrom under terreng.

Skadeutviklingen starter som regel kort tid etter at bygget er ferdig, og omlag 1/3 av skadene oppdages i løpet av byggets fem første leveår. Rundt halvparten av byggskadene ser ut til å skyldes feil eller mangler under prosjektering, rundt 30 prosent skyldes feil i utførelsesfasen, mens omlag 10 prosent av skadene skyldes feil på materialer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg