brockenspøkelse sett fra et fjell
Bilde av brockenspøkelse tatt fra Crib Goch i 2008
brockenspøkelse sett fra ett fly
Bilde av brockenspøkelse tatt fra fly i 2014

Brockenspøkelse er et optisk fenomen som kan fremtre dersom man observerer, med solen i ryggen, en nærliggende tåkebanke fra en fjelltopp. Man ser da et skyggebilde av seg selv, som er unaturlig stort og kjegleformet (tilspisset mot hodet). Skyggen av hodet kan dessuten være omgitt av fargede ringer (se glorie), hvorav den ytterste er rød.

Faktaboks

Etymologi
etter tysk Brockengespenst, av Brocken, fjell i Harz
Også kjent som
brockenspekter

Man kan oppnå en tilsvarende virkning ved å se ut i nattlig tåke fra et åpent vindu, samtidig som man sørger for å være belyst bakfra av en intens lampe. Skyggens form er betinget av at den ikke faller på en lystett vegg, men trenger et stykke inn i tåken. Størrelsesillusjonen er vanlig i tåke, grunnet konturenes utydelighet, derfor bedømmes skygger til å være lenger borte, og dermed større, enn de egentlig er. Dersom avstanden til tåkebanken økes, normaliseres skyggens form og størrelse.

Fenomenet kan også observeres fra fly, da ser man et lite, men tydelig og fullstendig skyggebilde av flyet i skyhavet dypt under flyet, ofte omgitt av et tilsvarende farget ringsystem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg