brevskoler

Artikkelstart

Brevskoler var fjernundervisningsinstitusjoner som ga opplæring ved undervisningsbrev med oppgaver til innsending og retting (brevkurs). Brevundervisning var en utbredt undervisningsform for voksne, både for enkeltelever, i brevringer og som kombinert undervisning, og inngår i begrepet fjernundervisning.

Faktaboks

Også kjent som

korrespondanseskoler

Brevring var en studiegruppe som gjennomgikk samme brevkurs. Kombinert undervisning var en kombinasjon av brevundervisning og klasseundervisning, som ble vanlig fra 1970-årene av. I Norge hadde brevskolene et omfattende undervisningstilbud innenfor allmennutdanning, yrkesopplæring, spesialutdanning, omskolering og annet studiearbeid.

Regler for godkjenning av brevkurs og brevskoler ble fastsatt i lov av 1948 (brevskoleloven). Brevskolerådet som førte tilsyn med brevskolene, ble nedlagt i 1992, da brevskoleloven ble opphevet. Fra 1993 er det i stedet tatt inn i lov om voksenopplæring av 1976 nye bestemmelser om fjernundervisning, som også omfatter bruk av teknologibasert fjernundervisning. De offentlige tilskuddsordninger for brevskoleelever og brevringer ble også lagt om, slik at staten yter rammetilskudd til godkjente fjernundervisningsinstitusjoner. En del av statstilskuddet skal brukes til prisreduksjon for elever som fullfører kurs.

Historikk

Organisert brevundervisning oppstod i Europa omkring 1850, etter at postvesenet var blitt effektivisert. I USA ble undervisningsformen høyt utviklet før 1900.

Den første betydelige brevskolen i Skandinavia var Hermods Korrespondanseinstitutt i Malmö, som ble stiftet i 1898. I Norge var Ernst G. Mortensen (1887–1966) pioneren på dette felt. I 1914 grunnla han Norsk Korrespondanseskole.

NKI-skolen, NKS og Folkets Brevskole var blant de større i Norge. Norsk forbund for fjernundervisning (nå Fleksibel utdanning Norge) ble stiftet i 1968 under navnet Norsk Brevskoleforbund og har som medlemmer både frittstående fjernundervisningsinstitusjoner og offentlige universiteter og høyskoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg