Beksømsko
Av .
Grisebust brukt til skomakerarbeid og annen skinnsøm
Grisebust brukt til skomakerarbeid og annen skinnsøm

Beksøm er en solid håndsøm som blir utført med bekatråd. Bekatråd er en lintråd innsatt med bek for å gjøre den mer slitesterk. Ettersom lintråden har lett for å flise seg opp, ble det tvinnet fast en grisebust, altså grisehår, i hver ende av tråden. Det ble stukket hull i lær og såle med en syl og tråd, og grisebust ble deretter stukket gjennom disse hullene.

Formål

Ved beksøm blir overlæret sydd direkte til binnsålen, i motsetning til randsydde sko som har et eget randstykke mellom overlær og såle.

Beksøm blir svært slitesterk siden bare bektråden og ikke nåla trekkes tvers igjennom læret. Ved denne sømteknikken blir hullene bedre utfylt, og hvis sømmen på undersiden av sålen slites vekk, fungerer trådene i sømhullene som en spiker som holder sålen sammen (båtsøm).

Teknikken ble mest brukt til støvler og skisko, men er i dag mer eller mindre erstattet av moderne maskinsøm eller liming. Beksømsko ble brukt som skisko i Norge fram til 1960-tallet, men ble gradvis erstattet av mer moderne og lettere skomodeller.

Teknikken heter Norwegian welt på engelsk og brukes i dag primært på håndsydde sko i England og Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg