Barnebidrag er dekning av utgifter til barnets oppforstring og utdannelse, som skal fordeles mellom foreldrene etter «deres evne og givnad». Hvis foreldrene ikke bor sammen, skal den barnet ikke bor fast hos, betale barnebidrag til den som barnet bor fast hos. Barnebidrag eller «fostringstilskot» som er lovens terminologi, er regulert i lov 8. april 1981 om barn og foreldre (barnelova) kapittel 8.

Hvis ikke foreldrene blir enige om bidragets størrelse, kan enhver av dem kreve at det fastsettes av NAV. Nærmere regler om bidragets størrelse er gitt i en rekke forskrifter fra Barne- og likestillingsdepartementet, og det skal baseres på hva det koster å underholde et barn, hvor mye hver av foreldrene har i inntekt og omfanget av den bidragspliktiges samvær med barnet.

Det gjeldende regelverk trådte i kraft 1. oktober 2003. Regelverket har hjemmel i lov av 15. juni 2001 nr. 37 om endringer i barneloven, forskotteringsloven og i enkelte andre lover (nye regler for beregning av barnebidrag m.m.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg