Akh
Akh blir ofte fremstilt som en ibisfugl med kam på hodet.
Akh
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Akh var et lysvesen, en semi-guddommelig tilstand de gamle egypterne håpet å oppnå etter døden.

Ifølge gammelegyptisk tankegang var ikke mennesket todelt i kropp og sjel, men hvert individ besto av flere komponenter. Disse var både materielle som hjertet, kroppen og ansiktet, og immaterielle som det personlige navnet og menneskets åndelige former ka, ba og akh.

I motsetning til ka og (muligens) ba, var akh en tilstand som oppsto etter døden. Hvis avdøde kom seg gjennom møtet med Osiris på dommens dag der den avdødes hjerte ble veid mot Maats fjær, ble vedkommende forvandlet til en akh, et lysvesen. Dette lysvesenet tok opp i seg gudenes egenskaper, og ville leve evig.

Ka og ba måtte gjenforenes for at avdøde skulle gjenopplives som en akh. Men gjenforeningen var bare mulig dersom de gjenlevende utførte de rette begravelsesritualene og fortsatte å gi offergaver. Det var alltid en risiko for å dø igjen, dersom dette ikke ble gjort riktig. Egyptisk begravelseslitteratur som Kistetekstene og Dødeboken skulle hjelpe avdøde med ikke å dø en andre gang, men forbli et lysvesen, en akh.

Akh blir ofte fremstilt som en ibisfugl med kam på hodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg