Bølger

Energipotensialet i bølger er stort. Bildet er tatt ved Jølle på Lista, 26. desember 2016 i forbindelse med ekstremværet Urd.

Av /NTB Scanpix.

Bølgeenergi, energi i eller fra vannbølger. Den totale energien i en bølge er summen av potensiell energi som skyldes høydeforskyvning av vannflaten, og kinetisk energi som skyldes vann som er i svingende bevegelser.

Faktaboks

Uttale
bˈølgeenergi

Utnyttbar energi i havbølger og dønninger omtales ofte som havbølgeenergi.

Beregning av effekt

Energitransporten i havdønninger er sterkt avhengig av bølgehøyden, og tilnærmet lik E = T · H2.

E uttrykkes i kilowatt (kW) per meter bølgebredde, T er tiden mellom to bølgetopper målt i sekunder, og H er gjennomsnittlig (signifikant) bølgehøyde (høydeforskjell mellom bølgetopp og bølgebunn) målt i meter.

Utnyttelse av bølgeenergi

Muligheten for utnyttelse av bølgeenergien er størst langs kyster mot åpne havstrekninger, og i mange land er det satset mye på å utvikle teknologi for å kunne utnytte energien i havbølgene kommersielt.

Bølgeenergipotensialet utenfor Norskekysten er stor. I følge beregninger utført ved NTNU utgjør den et energipotensiale like stort som produksjonen til alle norske vassdrag til sammen. Imidlertid har det vist seg vanskelig å utvikle systemer som er robuste nok til over tid å tåle de store kreftene som bølgene representerer under ekstreme værforhold. Likeledes har det vist seg vanskelig å kunne oppnå en konkurransedyktig pris, sammenlignet med andre energikilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg