En avhengig variabel er en variabel som forutsettes å være påvirket av en eller flere andre variabler (uavhengige variabler).

Faktaboks

Også kjent som

virkningsvariabel

Når vi undersøker sammenhenger mellom to eller flere variabler, skiller vi ofte mellom uavhengige og avhengige variabler.

For eksempel kan en forsker ønske å studere hvorvidt individers utdanningsnivå påvirker stemmegivning ved valg. Stemmegivning vil da være en avhengig variabel. Utdanningsnivå vil være en uavhengig variabel.

Sammenhengen mellom en uavhengig variabel og og en avhengig variabel undersøkes ved å studere hvordan den avhengige variabelen endrer seg som følge av endringer i den uavhengige variabelen. En vanlig metode for å analysere slike sammenhenger er regresjonsanalyse, som kan vise hvordan en avhengig variabel påvirkes av en eller flere uavhengige variabler.

Begrepet variabel brukes innenfor algebra, der det skilles mellom frie og avhengige variabler. Dette skillet tilsvarer distinksjonen mellom uavhengige og avhengige variabler i samfunnsvitenskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg