Atomkraftmikroskopi
Atomkraftmikroskopi som visualiserer samme molekyl som modellen under.
Av /Nature Communications.
Lisens: CC BY ND 3.0
Modell av molekyl.

Her er atomkraftmikroskopbildet lagt under modellen av molekylet som er visualisert.

Av /Nature Communications.
Lisens: CC BY ND 3.0

Atomkraftmikroskopi (AFM) er en eksperimentell teknikk som brukes til å visualisere objekter med svært høy romlig oppløsning (mindre enn én nm), slik som enkeltatomer.

Faktaboks

Også kjent som

AFM etter engelsk «atomic force microscopy»

Teknikken brukes innenfor flere områder av naturvitenskap, slik som faststoff-fysikk, overflatekjemi og molekylær biologi.

Atomkraftmikroskopi er ikke relatert til atomkraft, og kan eventuelt kalles atomær kraftmikroskopi.

Historikk

Atomkraftmikroskopet ble oppfunnet av forskere ved IBM på begynnelsen av 1980-tallet. Gerd Binnig, Cristoph Gerber og Calvin Quate fikk i 2016 Kavliprisen i nanovitenskap for oppfinnelsen av atomkraftmikroskopet.

Beskrivelse

En forenklet beskrivelse av prinsippet bak AFM er at en tupp benyttes til å forsiktig skrape i overflaten til et materiale. På grunn av vekselvirkningen mellom tuppen og materialet vil tuppen utsettes for veldig små forskyvninger, som i sin tur kan måles ved å bruke for eksempel laser og fotodioder. AFM er per i dag (2017) en av de fremste teknikkene innenfor manipulering og visualisering av materie på nanoskala.

Oppløsningen til et atomkraftmikroskop er så høy at den brukes til å avbilde enkeltatomer. Videre brukes teknikken ofte til å manipulere atomkonfigurasjoner på nanometerskala.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg