Atomkraftmikroskopi som visualiserer samme molekyl som modellen under.

Atomkraftmikroskopi av A. M. Sweetman, S. P. Jarvis & Hongqian Sang/Nature Communications. CC BY ND 3.0

Her er atomkraftmikroskopbildet lagt under modellen av molekylet som er visualisert.

Modell av molekyl. av A. M. Sweetman, S. P. Jarvis & Hongqian Sang/Nature Communications. CC BY ND 3.0

Atomkraftmikroskopi (AFM) er en eksperimentell teknikk som brukes til å visualisere objekter med svært høy romlig oppløsning (mindre enn én nm), slik som enkeltatomer

Teknikken brukes innenfor flere områder av naturvitenskap, slik som faststoff-fysikk, overflatekjemi og molekylær biologi.

Atomkraftmikroskopet ble oppfunnet av forskere ved IBM på begynnelsen av 1980-tallet. Gerd Binnig, Cristoph Gerber og Calvin Quate fikk i 2016 Kavliprisen i nanovitenskap for oppfinnelsen av atomkraftmikroskopet.

En forenklet beskrivelse av prinsippet bak AFM er at en tupp benyttes til å forsiktig skrape i overflaten til et materiale. På grunn av vekselvirkningen mellom tuppen og materialet vil tuppen utsettes for veldig små forskyvninger, som i sin tur kan måles ved å bruke for eksempel laser og fotodioder. AFM er per i dag (2017) en av de fremste teknikkene innenfor manipulering og visualisering av materie på nanoskala.

Oppløsningen til et atomkraftmikroskop er så høy at den brukes til å avbilde enkeltatomer. Videre brukes teknikken ofte til å manipulere atomkonfigurasjoner på nanometerskala. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.