Arenosol

Bildet viser et jordbor med jord som hovedsakelig inneholder sand. Denne jorda faller lett fra hverandre.

Arenosol
Av /NIBIO.

Arenosol er en selvdrenert jordtype med høyt sandinnhold. Jorda har liten evne til å lagre vann og lavt til moderat høyt innhold av organisk materiale. Arealer med arenosol er tidlig klare for jordarbeiding om våren.

Kjennetegn

Arenosol – jordprofil
Jordprofil av sjiktene i dystric arenosol. Dystric viser til næringsfattig opphavsmateriale.
  • 0–25 cm: Plogsjikt med lavt til middels innhold av organisk materiale, siltig sand
  • 25–55 cm: Selvdrenert jord uten struktur, sand
  • 55 cm og dypere: Selvdrenert jord uten struktur, sand
Arenosol – jordprofil
Av /NIBIO.

Navnet arenosol kommer av det latinske ordet arena som betyr 'sand'. Arenosols består av sand eller svakt siltholdig sand som går dypere enn én meter.

Overflatesjiktet kan ha andre teksturer enn sand og har lavt til moderat innhold av organisk materiale. Det vanligste opphavsmaterialet er sandige løsmasser som strand-, elv-, breelv- eller vindavsetninger.

Arenosol er en av jordgruppene som kjennetegnes av manglende jordsmonnutvikling og jordstruktur under overflatesjiktet. Det vil si at jord ikke er stabilt bundet sammen i aggregater, og jorda kan dermed være utsatt for sandflukt.

Arenosol er en utbredt jordgruppe langs kysten av Norge, for eksempel i Lofoten.

Arenosol

Arenosol er en selvdrenert jord med høyt sandinnhold. Jorda har liten evne til å lagre vann og lavt til moderat høyt innhold av organisk materiale. Arealer med Arenosol er tidlig klare for jordarbeiding om våren. Bildet viser jordarbeidet Arenosol fra Indre Fosen kommune i Trøndelag fylke.

Arenosol
Av /NIBIO.

Vekstforhold

Sand har liten evne til å holde på og lagre vann. Dette gjør jorda selvdrenert, men kan også gi problemer med vanntilgang for planter. Med få unntak er Arenosol en næringsfattig jord med liten evne til å holde på næringsstoffer. Tilførte næringsstoffer og sprøytemidler kan fort vaskes ned til grunnvannet.

Arenosol er tidlig lagelig for jordarbeiding om våren og med vanning er den godt egnet til tidligproduksjoner og grønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg