Anger er en negativ emosjonell eller kognitiv tilstand som oppstår når utfallet av et valg eller en handling oppleves som ugunstig. Anger er en hensiktsmessig følelse som gjør at en senere kan gjøre et bedre valg i en lignende situasjon. Følelsen av anger kan uttrykke seg som tristhet, skyldfølelse, skam eller sinne mot seg selv.

Anger kan angå noe man gjorde (handlinger, avgjørelser), eventuelt noe man ikke gjorde (unnlatelser). En aksjemegler kan angre hvis aksjen hun kjøpte synker i verdi, men hun kan også angre hvis hun unnlot å kjøpe en aksje som steg i verdi. Kahneman og Tversky viste i studier på 1980-tallet at vi gjerne angrer mest på ting vi har gjort, mindre på ting vi ikke gjorde. En grunn til dette er at handlinger vi gjør er mer fremtredende for oss enn ikke-handlinger, og at de av denne grunn huskes bedre. Denne konklusjonen må likevel nyanseres: Når folk vurderer på avstand (for eksempel om ting for lenge siden), er det ofte de tingene man ikke gjorde som vekker størst anger. Dette gjelder eksempelvis når eldre spørres om hva de angrer på i livet sitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg