Zambonis søyle er en tidlig versjon av et galvanisk batteri. Den ble oppfunnet av den italienske fysikeren Giuseppe Zamboni (1776–1846) i 1812. Batteriet har likheter med Voltas søyle, som var det første galvaniske batteriet som ble laget.

Faktaboks

Uttale
zambˈonis søyle

De galvaniske elementene i Zambonis søyle er laget av sølvfolie, sinkfolie og papir. Fuktighet og mineralstoffer i papiret danner elektrolytten. Det gir en elektromotorisk spenning på omkring 0,8 volt i hvert galvanisk element.

For å oppnå ønsket spenning legges skiver med en diameter på rundt 20 mm av slike elementer oppå hverandre i et glassrør. Zambonis søyle er en enkel konstruksjon og med en stabel på flere tusen elementer kan man etablere en spenningsdifferanse på flere kilovolt, men med svært små strømstyrker.

Zambonis søyle har blant annet blitt brukt til å gi elektrisk spenning til elektrostatiske voltmetre. I dag etableres høye spenninger ved hjelp av transistoriserte kretser drevet av ordinære batterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg