Den såkalte Windebygutten er et av de best bevarte tyske moselik. Funnet dateres til eldre romertid, og det befinner seg ved Schleswig-Holsteinische Landesmuseen i Gottorf slott.

Liket ble funnet i 1952, nær Windeby i Nord-Tyskland. Den døde ble i årevis kalt «Windebyjenta», siden liket ble tolket som en ung jente på ca. 14-17 år. Flere til dels fantasifulle forklaringer ble satt fram som dødsårsaken. Slik som at hun ble straffet og kvelt med et bånd som på utgravningstidspunktet ble funnet rundt den avdødes øyne.

Nyere DNA-analyser og fysisk antropologiske undersøkelser har derimot påvist at kroppen tilhører en yngre gutt. Båndet kan senere ha glidd ned over øynene, og ingenting tyder på at den døde ble kvelt. Ytre skader er heller ikke påvist på kroppen, men gutten var utmagret og må ha hatt store tannsmerter. Det har også blitt hevdet at kroppen ble lagt i en vanlig grav, og ikke i en myr, noe som støttes ved at det ble funnet gjenstander sammen med den døde.

Presentasjon av funnet ved Schleswig-Holsteinische Landesmuseen.

Gill-Robinson, Heather Catherine (2005): The iron age bog bodies of the Archaeologisches Landesmuseum, Schloss Gottorf, Schleswig, Germany. Manitoba, University of Manitoba. PhD-avhandling ved Department of Anthropology.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.