Windebygutten

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Windebygutten er et av de best bevarte tyske moselikene. Funnet dateres til eldre romertid (0–200 evt.), og det befinner seg ved Schleswig-Holsteinische Landesmuseen i Gottorf slott.

Faktaboks

Også kjent som

Windeby I

Liket ble funnet i 1952, nær Windeby i Nord-Tyskland. Den døde ble i årevis kalt «Windebyjenta», siden liket ble tolket som en ung jente på ca. 14–17 år. Flere til dels fantasifulle forklaringer ble satt fram som dødsårsaken, slik som at hun ble straffet og kvelt med et bånd som på utgravningstidspunktet ble funnet rundt den avdødes øyne.

Nyere DNA-analyser og fysisk antropologiske undersøkelser har derimot påvist at kroppen tilhører en yngre gutt. Båndet kan senere ha glidd ned over øynene, og ingenting tyder på at den døde ble kvelt. Ytre skader er heller ikke påvist på kroppen, men gutten var utmagret og må ha hatt store tannsmerter. Det har også blitt hevdet at kroppen ble lagt i en vanlig grav, og ikke i en myr, noe som støttes ved at det ble funnet gjenstander sammen med den døde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gill-Robinson, Heather Catherine (2005): The iron age bog bodies of the Archaeologisches Landesmuseum, Schloss Gottorf, Schleswig, Germany. Manitoba, University of Manitoba. PhD-avhandling ved Department of Anthropology.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg