William Mitchell

Faktaboks

William Mitchell
William «Billy» Mitchell
Uttale
mˈitʃəl
Født
29. desember 1879, Nice, Frankrike
Død
19. februar 1936
William Mitchell
San Diego Air & Space Museum Archives.

Artikkelstart

William Mitchell var en amerikansk militærflyger og brigadegeneral. Mitchell argumenterte for opprettelsen av et seprat amerikansk flyvåpen, og for blant annet strategisk bombing og bombeflyets viktighet i moderne luftoperasjoner.

Karriere

Mitchell argumenterte fra 1915 for opprettelse av et amerikansk flyvåpen. Han lærte å fly i 1916, og ble i 1917 sendt til Frankrike for å kjempe med de amerikanske ekspedisjonsstyrkene. Etter første verdenskrig fortsatte han å ivre for mer militær flygning og vakte oppsikt da han i 1921 senket et overtatt tysk slagskip med noen få bomber fra en liten formasjon fly. Mitchell var i sin fremferd direkte og provoserende og ble stilt for krigsrett da han i 1925 beskyldte Krigsdepartementet for grov uaktsomhet etter en luftskipulykke. Han ble dømt, og forlot flyvåpenet i 1926, men fikk senere oppreisning.

Andre opplysninger

Mitchell publiserte blant annet Our Air Force: The Keystone of National Defence (1921), Winged Defense: The Development and Possibilities of Modern Air Power (1925), Skyways: A Book on Modern Aeronautics (1930), og posthumt utkom Memoirs of World War I (1960).

Bombeflyet North American B-25 Mitchell var oppkalt etter William Mitchell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg