Faktaboks

Wells Fargo & Company
Uttale
welz fˈa:gəu –
Wells Fargo logo

Wells Fargo er et amerikansk, multinasjonalt finanskonsern med hovedkontor i San Francisco i California, USA. I 2018 hadde selskapet en omsetning på 40 milliarder dollar og rundt 259 000 ansatte.

Wells Fargo har røtter i et selskap som ble grunnlagt i 1852. Den nåværende virksomheten er et resultat av en rekke sammenslutninger, oppkjøp og omstruktureringer på 1900-tallet. Selskapet ble overtatt av Minnesota-banken Norwest Corporation (grunnlagt 1929) i 1998, som tok navnet Wells Fargo og flyttet til California.

Historikk

Det opprinnelige Wells, Fargo & Company ble grunnlagt i 1852 av Henry Wells (1805–1878) og William George Fargo (1818–1881), som begge hadde vært med å opprette American Express Company. Wells Fargo drev transport mellom California og østkysten, samt ytet banktjenester. Firmaet fikk stor betydning for utviklingen i Vesten, som var preget av gullrushet fra 1849. Det handlet med og transporterte gull og andre varer fra California og østover, i begynnelsen med skip (unntatt over Panama-eidet). Fra 1855 drev firmaet stagecoach-ruter (med diligence) fra California til Missouri og Midtvesten, og fra 1866 eide Wells Fargo nesten alle slike ruter i vest.

Storhetstiden for hestetrafikken tok slutt da den transkontinentale jernbanen ble fullført i 1869. Bankvirksomheten ble utskilt i 1905, og mye av den øvrige virksomheten ble etter hvert overtatt av American Express.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg