Faktaboks

Offisielt navn
Wascator
Også kjent som

Electrolux-Wascator AB

Organisasjonstype

aksjeselskap

Forretningsadresse

Sørkedalsveien 3, Oslo

Stiftet
1950
Nedlagt
1973
Fellesvaskeri med flere Wascator vaskemaskiner, 1960.

Wascator var et norsk firma som laget vaskemaskiner til profesjonell bruk. Firmaet ble etablert i 1950. I 1973 ble det kjøpt opp av Electrolux, som fortsatte å produsere flere av Wascators modeller.

Etablering

Vaskemaskin
Wascator vaskemaskin i 1950.

Bedriften ble etablert i 1950 med formål om å produsere vaskemaskiner, husholdningsmaskiner og steriliseringsapparater. Varemerket Wascator, som er en kombinasjon av ordene «washing» og «lavatory», ble første gang brukt på en liten, frontmatet vaskemaskin for husholdningsbruk, lansert i slutten av 1940-årene.

Noen år etter suksessen med denne første Wascator-maskinen tok hele foretaket navnet Wascator.

Sammenslåinger

Trykksak som reklamerer for Wascator junior og Wascator junior halvautomatisk.

Rundt årsskiftet 1965/1966 ble Wascator sammen med CTC Eilert Østbye og Årnes Fabrikker slått sammen til A/S CTC. Med årene fulgte flere sammenslåinger og oppkjøp. I 1973 kjøpte Electrolux opp Wascator fra Corona-konsernet, og navnet ble endret til Electrolux-Wascator AB. Nå er navnet Electrolux Professional.

Produksjon i Sverige

I dag produseres vaskemaskiner under varemerket på Wascators fabrikk i Ljungby, Sverige. Klassikeren Electrolux-Wascator W365H er nå videreutviklet til Line 6000, en frontmatet vaskemaskin for det profesjonelle markedet.

Annonse fra 1964 som presenterer ulike Wascator-modeller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg