En tørketrommel er et elektrisk apparat som brukes til å tørke tøy. Den består av en perforert innertrommel som roterer i et lukket kammer. Luft suges gjennom et varmeelement og et filter før den går gjennom tøyet. Deretter suges luften ut gjennom et nytt filter. Tidsstyrte tromler stilles inn med tid og temperatur. Elektronisk styrte tørketromler har en fuktføler og stanser automatisk når tøyet har nådd den valgte fuktighet.

På grunn av den mekaniske bearbeidingen under tørkingen blir plaggene mykere enn når de henger stille under tørking. Trommeltørking egner seg ikke for ull fordi det kan tove og krympe, og lin fordi den mister sin glans og stivhet. Enkelte vanntette stoffer re-impregneres gjennom bruk av tørketrommel.

Historikk

Tørking av klesvask ble teknifisert i løpet av 1900-tallet, men ikke i samme utstrekning som vaskearbeidet. Oppvarmet tørkerom, tørketrommel og tørkeskap, omtales i litteratur på 1930-tallet, men får større utbredelse først på 1970-tallet. I 1996 hadde 97 prosent av norske husstander vaskemaskin og 44 prosent tørketrommel. I 2012 hadde andelen tørketromler økt til 47 prosent, mens 91 prosent av husholdningene hadde vaskemaskin i følge SSB.

Ulike forsøk på mekanisering av vaskeprosessen skjedde på slutten av 1800-tallet, og dermed før strøm og innlagt vann var allmenne goder. Resultatet var en rekke ulike vaskeautomater og vaskemaskiner. Mekaniseringen av vaskingen skjedde før teknologien hadde funnet sin form, den helautomatiske, elektriske vaskemaskinen og foregikk uten stor motstand.

For tørketromler har det tatt lenger tid fra den ble introdusert til den ble vanlig. Tørketromler er møtt med skepsis, fordi klærne blir slitt, krøllete og krymper, eller at maskinene fører med seg bråk og brannfare. En annen type argument går på miljø, i og med at det er unødvendig i å bruke strøm på noe som kan foregå helt av seg selv. Et motargument er her at tørking i oppvarmet rom også trekker energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg