Wafd

Artikkelstart

Wafd er et egyptisk politisk parti som ble oppløst etter revolusjonen i Egypt i 1952. Etter at flerpartisystemet ble gjeninnført fra 1976–1977 ble partiet etablert på nytt som Nye Wafd (Neo-Wafd), men var ikke endelig godkjent og virksomt før i 1983.

Opprinnelige Wafd

Det opprinnelige Wafd (arabisk: Hizb al-Wafd) var et nasjonal-liberalt parti grunnlagt i 1918, som hadde betydelig politisk innflytelse fram til andre verdenskrig, blant annet for å sikre Egypts selvstendighet fra Storbritannia, i 1936. Med 179 av i alt 211 seter i parlamentet etter valget i 1924, dannet Wafd for første gang regjering samme år. Partiet kom med sin kamp for å etablere et konstitusjonelt monarki i konstant konflikt med kongen (kong Fuad til 1936, deretter kong Farouk). I 1937 dannet partiets ungdomsliga en paramilitær organisasjon kjent som Blåskjortene, som motvekt mot de fascistiske Grønnskjortene.

Wafd etter 1978

Det nye Wafd (arabisk: Hizb al-Wafd al-Jadid) er et nasjonal-liberalt parti grunnlagt i 1978. Kort tid etter ble det forbudt. Etter attentatet på president Anwar al-Sadat i 1981 ble partiet på ny aktivert. Ved valget i 1984 dannet det en allianse med Det muslimske brorskap, og denne fikk 15 prosent av stemmene.

I 2005 ble det for første gang representert i parlamentet, med 6 av 454 i alt mandater. Etter opprøret i Egypt i 2011 sluttet Wafd seg til et valgforbund dominert av Brorskapet, men gikk ut av dette og stilte selv til valg. Det ble tredje største med 9,2 prosent av stemmene (og 38 representanter) – og det største som ikke var dominert av islamister. Wafd holdt stillingen ved valget i 2015, med 36 representanter.

Partiet plasserer seg i sentrum av arabisk politikk, og søker å fremme en liberal, demokratisk utvikling, med en balansert rolle mellom offentlig og privat sektor. Det støtter i hovedsak politikken til president Sisi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg