Faktaboks

Vilhelm 5.
Vilhelm V
Født
8. mars 1748, Haag, Nederland
Død
9. april 1806, Braunschweig, Hertugdømmet Braunschweig-Lüneburg (Tyskland)
Vilhelm 5.

Vilhelm 5. rundt 1770.

Av /Mauritshuis.

Vilhelm 5. var stattholder i Nederland fra 1751 til 1795. Han var sønn av Vilhelm 4., som var stattholder 1747–1751, og Anna av Hannover, datter av kong Georg 2. av Storbritannia. Vilhelm var bare tre år da faren døde, og ble formelt stattholder da, men tok ikke reelt over embetet før i 1766.

Vilhelm var stattholder i en nedgangsperiode for den nederlandske republikken, særlig fra 1780. Først var Nederland i krig mot Storbritannia i perioden 1780–1784, og denne krigen utarmet landet. Deretter kom det til konflikt med patriotene, en bevegelse som krevde demokratiske reformer inspirert av den amerikanske revolusjonen. Her markerte Vilhelm seg som konservativ og lite reformvennlig, og det patriotiske opprøret ble slått ned ved at Vilhelm inviterte den prøyssiske hæren inn i landet i 1787.

I 1794 ble Nederland invadert av det revolusjonære Frankrike under ledelse av general Charles Pichegru, og året etter ble Den bataviske republikken etablert, som i realiteten var en fransk vasallstat. Vilhelm dro i eksil til London, der han bodde resten av livet. Han besøkte årlig dattera Louise, som bodde i Braunschweig, og han døde under et av disse besøkene i 1806.

Vilhelm 5. var faren til Vilhelm 1., som ble konge av Nederland i 1813.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg